20. feb, 2017

VEKT – SLANKING – MATINTOLERANSE?

Verdens befolkning blir rundere og rundere, også her i Norge. Og myndighetene anbefaler bl.a. grovt brød og melk. Går man på slankekurs, er grovt brød og melk en naturlig del av opplegget.

Jeg ble født 6 uker for tidlig, og den gangen var det vanlig å blande kumelk og vann, tilsette sukker og gi til de nyfødte. Jeg hadde kolikk i et år, og da den gikk over fikk jeg eksem. I 3 – 4-årsalderen fikk jeg astma. Var kraftig plaget av begge deler hele oppveksten og langt opp i voksen alder.
Det rare var at under astmaanfallene ble eksemet helt bra. Den gangen skjønte ingen hvorfor, men i dag ser jeg en sammenheng i at jeg ikke spiste noe særlig da jeg hadde astmaanfallene. Og de hadde jeg mange av, så jeg var veldig tynn…. På ene undersøkelsen med lege og helsesøster på barneskolen spurte legen om jeg ikke fikk mat hjemme.
Jeg reagerte på alt av pelsdyr, pollen, husstøv, rå havtåke, røyk fra både sigaretter og bål, nyklipt gress (muggsoppsporer frigjøres når gress klippes), tørt gress, avgassing / lukt fra maling / nye møbler / kjøkkeninnredning, jeg kan ikke drikke vann fra springen fordi det er tilsatt fluor og klor (har vannrenser hjemme), og mer.

I løpet av 4 år fikk jeg 3 barn. For hvert svangerskap ble astma- og allergiplagene verre. Spesielt om sommeren var det ille, og jeg ble kjørt til legevakta i full fart flere ganger. Og jeg som alltid hadde vært tynn, la på meg i rekordfart.

Alt av leger / allergispesialister ba meg holde meg unna "typisk allergimat" som appelsin, jordbær, nøtter, skalldyr osv. Jeg bakte brød selv, for jeg ble alltid kvalm av kjøpebrød.

Høsten 1997 fikk jeg høre om "Nu-Tron-testen" som er en blodprøve som ble sendt til England, og jeg ble testet på ca 90 matvarer. Av disse var det ca 25 – 30 jeg ikke skulle ha. Enkelt sagt: Jeg endte opp med et kosthold som for det meste besto av frukt, grønnsaker, fisk og kalkun.
Jeg fikk et helt nytt liv: Jeg kjente fort at pusten endret seg, det ble mye lettere å puste. Jeg har ikke hatt et eneste astmaanfall etter at jeg fikk denne dietten, bare vært litt "tett i pusten" av og til. De første 9 månedene hadde jeg kraftig eksemutbrudd (utrensing?), både rundt på kroppen, men spesielt på hendene. Og vekta raste ned.
Det viste seg at jeg tåler jordbær, men ikke med fløte og sukker på. Jeg tåler reker, men ikke loff/brød som tilbehør.  I dag har jeg et kosthold uten melk og mel. Og kroppen sier ifra omgående: 2 vaffelplater som inneholder melk, margarin og vanlig mel betyr at vekta går opp 1 kg til neste dag. Pluss masse kløe og annet ubehag.

Så jeg lurer på hvor mange som er i samme båt som meg: Jeg får høre fra Helsevesenet at alle prøver / tester er helt fine, bare spis hva du vil! Men kroppen min er ikke enig, den reagerer omgående hvis jeg spiser utenfor dietten. Jeg har ikke cøliaki, men får kløe/eksem med en gang hvis jeg spiser noe med mel i - og det vises på vekta dagen etter. Kjøtt til middag sender også vekta oppover. Jeg kjenner det også på pusten dersom jeg spiser noe med melk i, men jeg drikker aldri melk, så astmaanfallene har heldigvis blitt historie.
Men ettersom jeg er allergisk mot mye, hender det at jeg merker astmaen når det er mye pollen i lufta eller hvis jeg maler med for dårlig lufting i rommet.

Jeg fikk ikke bare et godt, nytt liv på grunn av utelukkelse av en del matvarer, men også fordi jeg nå slipper alle medisinene jeg brukte før, og bivirkningene som fulgte med. Og dem var det mange av.

På klinikken (utenfor Helsevesenet) hvor jeg tok den blodprøven som ble sendt til England, ble jeg forklart at når kroppen slipper å slite med all maten den ikke klarer å håndtere, så vil immunforsvaret "få mer overskudd" til å gjøre den jobben den egentlig skal gjøre: bekjempe infeksjoner/virus og slike ting.
Helt logisk i mine ører! Før jeg fikk dietten fikk jeg alt av omgangssyker: forkjølelse, halsbetennelser, bihulebetennelse, influensa osv. Etter at jeg fikk ryddet opp i maten, er jeg nesten aldri syk!
Jeg vet at jeg ikke er kvitt allergiene, men jeg har funnet en måte å kontrollere de på!

Dessverre har jeg ikke alltid klart å følge den dietten jeg fikk. Det krever en del forberedelser og innsats å leve på en annen diett enn de(n) man bor sammen med. Og når livet går i motbakke/mye stress kan det være fristende å spise som alle andre – det kan gå greit en gang eller to, men ikke for ofte.

Men dette jeg har erfart, er ikke Helsevesenet med på. Når de ikke kan dokumentere noe med prøver/tester, så eksisterer visst ikke de utfordringene jeg har. Heldigvis har jeg klart å finne ut på egenhånd hvordan kroppen min fungerer i forhold til mat, og jeg har funnet en måte å takle det på. Hovedsaken er at jeg får være frisk, at jeg slipper å bruke medisiner og streve med bivirkningene… og så har jeg en intensjon om å få til å redusere vekta også – men det krever disiplin og fokus, som ikke alltid er like lett å motivere seg for i en travel hverdag.

En annen side ved situasjonen er at det dessverre er en del som ikke har forståelse / toleranse for at noen er annerledes enn dem selv. Jeg har flere ganger fått høre "Det er uhøflig å ikke forsyne seg av maten som blir servert", selv om vedkommende vet om problemene mine og at jeg lever på diett – jeg tar ofte med meg frukt når jeg går bort på besøk, slik at jeg også har noe å spise. Det er heller ikke alltid enkelt å reise noe sted… må alltid ha med meg egen mat. 
Folk mener det sikkert godt når de legger ut om slektningen eller noen de kjenner som har problemer sånn og slik, og de spiser på den ene og den andre måten… velmenende råd har jeg fått mange av, men folk tenker ikke over at allergier/intoleranser er veldig individuelt.
Det er slitsomt å måtte forholde seg til andres meninger om min mat. Jeg har bare lyst til å få spise maten min i fred og ro og prate med omgivelsene om helt andre ting.

Det jeg vil fram til med å fortelle alt dette: Har du en kropp som ikke fungerer, at du føler deg sliten, slapp og har forskjellige ubehag, og hvor Helsevesenet sier at alt er i orden, at det ikke er noe feil med deg, så kan det kanskje være lurt å ta en titt på maten du spiser. Kroppen kan reagere på noen typer mat, og vi er i tillegg overbelastet med tilsetningsstoffer, kunstig søtningsmiddel og altfor mye sukker og antibiotika i maten. 

Det er en selv som kjenner kroppen sin best, og en selv som står først i rekken når det gjelder å ta vare på den!

Vennlig hilsen Torill

Nyeste kommentarer

17.10 | 11:44

Spennende! jeg visst svært lite om syngeboller før jeg leste dette. Flott, opplysende og spennede side

19.12 | 14:02

Disse kortene er spennende og gir et innblikk i hva jeg skal være oppmerksom og bevisst på, og hva året kan bringe, morsom .Torill er veldig flink til å tolke og fortelle om kortenes betydning.

04.12 | 14:48

Jeg traff min tidligere arbeids kollega Grete på legekontor i forrige uke... Tror det var en mening bak hennes info om deg...og meningen jeg skal til deg da du stadig dukker opp i mitt hode....

Del denne siden