28. des, 2017

TAROT

Mange tror at tarot er juks og bedrag, uten mening eller fornuft. Men er tarot egentlig så tilfeldig?
Når vi drømmer, drømmer vi ofte i symboler, og dette symbolspråket er felles for alle og berører både følelser og situasjoner. Dette er en av måtene "det kollektive feltet" skapes på.
Disse symbolene finnes også i tarot, og å legge tarotkort kan sees på som at det er underbevisstheten din som snakker til deg – kanskje er det derfor at innholdet i kortene ofte oppleves som en bekreftelse? At du føler at du allerede vet, og at det du vet blir satt ord på?

Mange mener det er tilfeldig hvilket kort som trekkes. Hva om det ikke er det? Hva er tilfeldigheter? Noen sa en gang at "tilfeldigheter er Guds måte for å få være anonym". Har alle kortene – statistisk sett – lik sjanse til å dukke opp i et utlegg? Merkelig nok skjer det ofte at samme kortet dukker opp på nytt når man legger nye kort på et spørsmål eller en situasjon. Dette kalles synkronitetsteorien.

Hvis kortene bare er tull og tøys, hvorfor holder vi fortsatt fast ved dem og bruker dem i dag? Når noe er brukt over veldig lang tid av millioner av mennesker skapes det et "avtrykk" i den kollektive bevisstheten, og dette "avtrykket" kan vi koble oss på.

"Det kollektive feltet" kan beskrives på flere måter og betegnes med forskjellige navn. Noen beskriver det som et "nettverk" som ligger rundt jorden, hvor alle tanker tenkt, alle følelser følt og alle handlinger gjort – i fortid, nåtid og fremtid – er lagret. Og at vi kan koble oss på dette nettet. At det er her vi henter informasjon når magefølelsen sier ifra om noe, når vi føler at vi "bare må" gå en annen vei hjem fra jobb og treffer en person vi ikke har pratet med på veldig lenge, når synske forteller om ting som skal skje i fremtiden, eller forklarer rundt situasjoner som har vært. Vi har alle tilgang til å koble oss på "det kollektive feltet", men dette er ikke en egenskap som aksepteres eller oppmuntres til å brukes i vårt samfunn. Derfor blir det ofte sett på som en umulighet av de som ikke tror de kan få det til, eller ikke skjønner at det er det de gjør når de følger magefølelsen / intuisjonen.

Tarot-kortene har eksistert i lang tid og de første dokumenterte kortene dukket opp på slutten av 1300-tallet, i Frankrike, ved det franske hoff. Den eldste fullstendige kortstokken som er bevart er Visconti-kortene. I denne er Store Arkana (22 hovedkort) inkludert. Kortene ble malt av italienske Bonifacio Bembo rundt 1420 i forbindelse med ekteskapsinngåelsen mellom hertugen avMilano og Bianca Maria Visconti. Først på slutten av 1500-tallet kan man finne tarotkortstokker som minner om de som brukes i dag, kort fulle av symbolikk. For ikke å virke anstøtelige var symbolikken kristen i sitt uttrykk. Ettersom kirkens makt opp gjennom tiden er blitt mindre, er også tarotkortenes symboler blitt stadig mer varierte i sin utforming. Det sies at i noen kortstokker gir symbolene oversikt over både det hebraiske alfabet, Livets Tre, astrologiske tegn, planeter og grunnleggende numerologi. Meningen med å endre på eller legge til symboler på tarotkortene, er en måte å lette tolkningen av kortene på. Symbolene skal lede tankene i bestemte retninger og gi tolkningen en spesiell innfallsvinkel.

Når man bruker kortene trer loven om tiltrekning i kraft. Det handler om engasjement og magnetisme, og den gjenklangen som kortene skaper i deg. Kortene kan sees på som en GPS til det kollektive feltet. Mange har gått veien før, så stien er godt opptråkket.
Det handler også om å ta valg. Gjør vi et valg ofte nok, blir det fremtiden vår. Det å la være å velge er også et valg: Hva skjer hvis jeg spiser sunt og riktig hver dag? Hva skjer hvis jeg spiser usunt og propper meg med kaker, sukker og andre usunne matvarer hver dag? Det vil skape 2 forskjellige virkeligheter et år senere.
Å velge betyr at det finnes flere muligheter, at vi har noe å velge mellom. Så hvilken vei ønsker vi å gå?
For å få det utfallet vi ønsker trenger vi å være i kontakt med intensjonen vår, forstå hvilke ønsker og behov som ligger bak valgene vi gjør.

Tarotkortene er ingen tilfeldighet, verken i detaljer eller rekkefølge. De er delt opp i 2 deler: Den store arkana, som går på hovedhendelsene i livet, og Den lille arkana, som forteller mer om de store hendelsene.
Den store arkana består av 22 kort, nummerert fra 0 til 21. Disse kan også sees på som gangen i en prosess, eller et valg, hvor narren betegner det uskyldige barnet, starten på en ide, og prosessen som går gjennom tanker, følelser, å ta kontroll/ansvar for å utvikle ideen, møte medgang og motgang og forstå hva dette gjør med deg både på et indre og ytre plan.
Den lille arkana består av 56 kort, som er delt i 4 deler som hver består av 14 kort:
Staver / stokker – element ild – står for ideer, planer, målsetting og engasjement / kreativitet.
Beger / kopper – element vann – står for følelsene
Sverd – element luft – står for bevissthet og tanker
Mynter – element jord – står for vår fysiske eksistens, økonomi, jobb, den materielle verden.

Til sammen kan kortene, når de legges ut, fortelle oss mye om oss selv og valgene / prosessene vi står i akkurat nå.

Det er mange måter å bruke kortene på. Du kan trekke et hver dag og bruke det som "dagens ord", noe å tenke på og vurdere i løpet av dagen, for inspirasjon og bevisstgjøring. Eller du kan legge 3 kort, som for eksempel "fortid – nåtid – framtid" eller "Situasjonen nå – hva som hindrer meg – veien videre". Andre bruker mange kort, og det finnes mange forskjellige måte å legge dem ut på. Det mest kjente er kanskje "Det keltiske kors" hvor hver plass har sin egen betydning og kortet som havner på plassen tolkes ut i fra dette.

Jeg bruker kortene på forskjellige måter, men her har jeg lyst til å fortelle om hvordan jeg bruker dem ved årsskiftet, som en veileder i forhold til det nye året. Jeg trekker et kort som står som tema for det nye året. Deretter trekker jeg et kort for hver måned. Og dersom jeg føler for det, kan jeg trekke et ekstra kort. Ikke nødvendigvis fra tarot-kortstokken, kan bruke andre kortstokker også.

Jeg har gjort dette i 5 – 6 år nå, og ser at kortene faktisk viser vei. Det dukker opp både positive kort og andre kort som ikke er så positive. Det betyr ikke nødvendigvis konflikter og / eller problemer, men kan dreie seg om indre prosesser hvor man føler man ikke er på plass i seg selv. Å legge disse kortene er morsomt, lærerikt og bevisstgjørende. Jeg bruker alltid en av krystallpendlene (som er laget av munker fra Tibet) til å velge kort med. Fordi de har sin egen energi som ikke kan manipuleres, og det viser seg gang på gang at kortene som velges har noe å si meg, på en eller annen måte.

Jeg bruker alltid Raider Waite-kortstokken når jeg trekker kortene. Etterpå finner jeg fram tilsvarende kort i 2 andre tarot-kortstokker
1) Raider Waite
2) Shadowscapes companion
3) Medicine Woman tarot

Den første er den vanligste tarot-kortstokken, og ofte den som brukes i lærebøker. Jeg har gått kurs og lært ut i fra denne kortstokken, og har massevis av notater om hvert kort.
Den andre kortstokken fikk jeg på et tarot-kurs på Akashaskolen i Oslo (anbefales!) Der får man med en ringperm med bilder av kortene og forklaring til hvert kort, på norsk.
Den tredje kortstokken oppdaget jeg for ca 17 - 18 år siden. Jeg falt for de positive, tiltalende bildene, og at tolkingen er vinklet på en helt annen måte enn andre kortstokker jeg har sett. Det fulgte med en bok, ca 240 sider, på engelsk, og jeg oversatte denne til norsk.

Så når temakortet for året er trukket, sammen med et kort for hver måned, setter jeg sammen samme kortet = bildene, fra hver av disse kortstokkene, sammen med tolkningen, og får en god oversikt over hva de neste 12 månedene kan bringe.

Da jeg trakk kortene for 2018 kom det en ide inn i hodet mitt: At jeg kan tilby dette til andre også. Og det kommer jeg til å gjøre, men først har jeg en stor jobb å gjøre med å lage nevnte oppsett for hvert av de 76 kortene som tarot-kortstokken består av….  x 3.
Når jobben er gjort skal dette bli et lavpristilbud som forhåpentligvis mange kan få glede av.

(Har fått kommentarer om at enkelte aspekter ved tarot-kortene mangler i dette blogg-innlegget. Det vil "alltid" mangle vinklinger, for kortene kan tolkes på så mange måter, og jeg ønsker ikke at blogg-innleggene mine skal bli "meter-vare" som ingen orker lese fordi de blir for lange)

Vennlig hilsen Torill

Nyeste kommentarer

17.10 | 11:44

Spennende! jeg visst svært lite om syngeboller før jeg leste dette. Flott, opplysende og spennede side

19.12 | 14:02

Disse kortene er spennende og gir et innblikk i hva jeg skal være oppmerksom og bevisst på, og hva året kan bringe, morsom .Torill er veldig flink til å tolke og fortelle om kortenes betydning.

04.12 | 14:48

Jeg traff min tidligere arbeids kollega Grete på legekontor i forrige uke... Tror det var en mening bak hennes info om deg...og meningen jeg skal til deg da du stadig dukker opp i mitt hode....

Del denne siden