6. jul, 2019

TROMMER

Fant denne teksten på: www.drnorthrup.com som jeg synes er interessant; fritt oversatt:

Tromming frigjør endorfiner som får oss til å føle oss bra og hjelper til med å kontrollere kronisk smerte. Tromming stimulerer immunforsvaret og skaper en følelse av fellesskap. Tromming samstemmer kropp og sinn, og frigjør negativ energi.

Har du noen gang deltatt på et trommekurs eller deltatt i en trommesirkel?
Tromming frigjør endorfiner, enkefaliner (familie av polypeptider som er en type endorfiner. Enkefaliner produseres av nerveceller i hjernen) og Alfa-bølger i hjernen, som gir gode følelser og bedre humør, noe som kan hjelpe de som føler seg trist og er lei seg.

Trommer har blitt brukt i alle kulturer, for forskjellige formål, fra religiøse ritualer og andre seremonier til sportsarrangementer, og er en måte å kommunisere på, eller å signalisere noe. Shamaner brukte/bruker tromming som et middel til å komme i en endret eller transelignende tilstand, slik at de fikk kontakt med den spirituelle dimensjonen. Tromming har også blitt bruk terapeutisk til alle tider.

Forskning viser at tromming har mange helse-fordeler, også ved kondisjonstrening.
"Medisin-trommen" brukes fortsatt av indianerne ved seremonier, og det av en god grunn: Tromming kan gi fysisk og følelsesmessig healing, bedre immunforsvaret, gi følelser av velbehag, og – legg bort alle tromme-vitsene – det kan til og med gjøre deg smartere!

Tromming er spesielt populært blant kvinner, da tromming synkroniserer oss med Moder Jord. Faktisk, i alle gamle kulturer, ble hellig tromming utført av kvinner.

HJERNEN OG TROMMEN

Tromming er en flott aktivitet for hjernen, og den kan faktisk gjøre deg smartere fordi når du trommer får du tilgang til hele hjernen. Forskning viser at den fysisk overføringen av rytmisk energi til hjernen faktisk synkroniserer høyre og venstre hjernehalvdel. Så når den logiske venstre hjernehalvdelen og den intuitive høyre hjernehalvdelen begynner å pulsere sammen, vil din indre veiledning, eller intuisjonen, bli sterkere.

Å lytte til trommer kan ha samme effekt som å tromme selv.

Tromme-lyden får neuronene i hjernen til å koble seg sammen på nye måter. Jo flere sammenkoblinger, jo mer integrerte blir erfaringene våre. Dette fører til en dypere selv-bevissthet.
Tromming ser også ut til å synkronisere de "lavere" (ikke-verbale) områdene av hjernen med den fremre hjernebarken (språk og resonnement). Dette gir en følelse av innsikt og klarhet.

På grunn av dette kan terapeutisk tromming være et kraftfullt verktøy til å trene opp igjen hjernene til personer som har nedsatt funksjon eller skade, som for eksempel ADD (oppmerksomhetsforstyrrelse) eller et hjerneslag, eller ved nevrologisk sykdom, som for eksempel Parkinson.

Til slutt: Tromming kan fremkalle en følelse av å være "høy" fordi Alfa-bølgene/svingningene i hjernen øker. Nå hjernen endres fra Beta-bølger (konsentrasjon) til Alfa-bølger, føler du deg rolig og avslappet. Som sådan kan Alfa-bølgene også gi følelse av velvære og å bli opprømt, noe som kan hjelpe personer som lider av mental sykdom, som depresjon og angst.
Den samme Alfa-aktiviteten assosieres også med meditasjon og andre integrerende bevissthetsmoduser.

HVORFOR TROMMING ER BRA FOR DEG:

1) Gjør deg glad. Delta i en trommesirkel eller på et trommekurs og du vil kjenne at du blir gladere. Tromming frigjør endorfiner, enkefaliner og Alfa-bølger i hjernen, som assosieres med generelle følelser som velvære og oppstemthet.

2) Gir dyp avslapning. I en studie viste blodprøver fra deltakerne i en times lang tromme-sesjon en reduksjon i stresshormonene.

3) Hjelper på kronisk smerte. Tromming kan tjene som distraksjon fra smerte. Og det fremmer produksjonen av endorfiner og endogene opiater, som er kroppens egen morfin-lignende smertelindring.

4) Forbedrer immunforsvaret. Studier viser at tromming bedrer immunforsvaret. En studie gjort av nevrologist Barry Bittman (Yamaha Music & Wellness Institute) har vist at tromming øker de naturlige T-cellene som hjelper kroppen å overvinne kreft og andre virus, inkludert AIDS.

5) Skaper en følelse av tilknytning. Trommesirkler eller trommekurs gir en mulighet til å synkronisere ved å koble deg bedre sammen med ditt høyere selv på et dypere nivå, samtidig som du får et fellesskap med likesinnede.

6) Justerer/samstiller kropp og sinn med den naturlige verden. Den greske opprinnelsen til ordet "rytme" er "å flyte". Tromming vil få deg til å flyte med i livets rytme ved å føle takten i trommingen.

7) Er en måte å få tilgang til høyere kraft/energi. Shamaner bruker ofte trommer som et verktøy til å forene sinn, kropp og ånd. De fokuserer på helheten og integrerer healing både til den fysiske kroppen og det spirituelle nivået når de bruker trommen, noe som forener de spirituelle kreftene.

8) Frigir negative følelser. Trommingen kan tjene som et verktøy til å uttrykke seg selv. Du kan faktisk tromme ut følelsene. Når negative følelser holdes fast, kan de skape blokkeringer. Den fysiske stimuleringen ved å slå på trommen kan hjelpe til med å fjerne disse blokkeringene. Tromming har også blitt brukt terapeutisk for å hjelpe narkomane å håndtere følelsene sine.

9) Plasserer deg i øyeblikket. Når du trommer fokuserer du bevisstheten din mot livets flyt. Når du er i balanse med livets flyt kan du ikke fanges av fortidens hendelser eller bekymringer for fremtiden.

10) Tillater personlig transformasjon. Tromming stimulerer kreativitet. Når du trommer i en gruppe, får du ikke bare uttrykke deg selv, du får også tilbakemeldinger fra de andre. Dette er motsatsen til samtale-terapi. Trommesirkler gir et middel til å utforske ditt indre selv, og utvide din bevissthet mens du er en del av et fellesskap.

Mitt første møte med trommer var i 2010, da jeg ble med i en trommesirkel. Vi møttes hver 14. dag, og takket være erfarne og gode veiledere fikk jeg god forståelse og innsikt i trommingens virkning og hvordan den kan brukes. Jeg fikk personlige erfaringer med at tromme-meditasjoner kan gi svar på noe man lurer på, og kan brukes til (i tromme-meditasjonen) å hjelpe både seg selv og andre.

Min første tromme er den til høyre på bildet, med Sol-tegnet påmalt. Dessverre viste det seg at den ikke taklet temperatur-/fuktighets-endringer så godt (den ble slarkete i stedet for stram, og da kan den ødelegges hvis man slår for hardt på den). Så da kjøpte jeg ny tromme, som den til venstre på bildet, bare mørkere skinn. Har alltid likt lyden av store trommer bedre enn lyden av små trommer, så derfor kjøpte jeg ei stor tromme. Fant den på ei alternativmesse i Tønsberg, hvor jeg og venninnen min kjøpte hver vår. Denne trommen hadde jeg i mange år.
Kjøpte samtidig havtromma (i midten på bildet). Den har skinn på begge sider og er fylt med noe som jeg ikke er sikker på hva er. Den brukes ved at den beveges og innholdet strømmer rundt etter bevegelsene og kan bl.a. gi et inntrykk av bølger som slår mot stranden. Har hatt stor glede av den også.
For noen år siden, da jeg pakket for å reise på den store alternativmessen i Lillestrøm, "fikk jeg beskjed" om å ta med trekket til tromma, fordi jeg skulle kjøpe ny tromme (hadde egentlig ikke planer om det…). Da jeg kom på alternativmessen fant jeg den som er til venstre på bildet, oppdaget at den nå blir laget i et lettere materiale og var nesten 1 kg lettere enn den gamle tromma. Så da kjøpte jeg den. Da jeg kom hjem og fikk sett ordentlig på den, oppdaget jeg at det ser ut som det er en engel øverst på tromma….
Den gamle tromma la jeg ut for salg på Facebook, og den ble kjøpt av ei veldig hyggelig dame som gjerne ville være med i trommegruppa. Og slik ble det. Har i etterkant funnet ut at grunnen til at jeg skulle kjøpe ny tromme var for å bli kjent med henne.

I vinterhalvåret samles vi tre annenhver uke og trommer sammen. Vi trekker diverse kort hvor temaene diskuteres og vi får innspill til temaer å "reise" på i tromme-meditasjonen, hvis vi ikke helt vet hva som skal være temaet for reisen. For oss er dette en viktig del av trommereisen: Å ha en hensikt, en intensjon med meditasjonen, søke å finne svar på spørsmål eller hvordan takle/løse situasjoner. Selvfølgelig kan vi også bare "være i energien" fra trommene, nyte rytmen og roen.

Jeg har også vært med på tromme-meditasjoner på alternativmesser – både trommet selv og som publikum – og det blir mektig når mange trommer sammen. Man kjenner vibrasjonene fra trommene, og at mange tromme-mediterer sammen gir en sterk gruppeenergi som kan gjøre det lettere å meditere.

Ellers har jeg brukt trommen i forbindelse med fullmånen. Da møtes vi ute på svabergene og trommer sammen, og – hvis været tillater det – får vi se fullmånen stige opp av havet.

Vennlig hilsen Torill

Nyeste kommentarer

17.10 | 11:44

Spennende! jeg visst svært lite om syngeboller før jeg leste dette. Flott, opplysende og spennede side

19.12 | 14:02

Disse kortene er spennende og gir et innblikk i hva jeg skal være oppmerksom og bevisst på, og hva året kan bringe, morsom .Torill er veldig flink til å tolke og fortelle om kortenes betydning.

04.12 | 14:48

Jeg traff min tidligere arbeids kollega Grete på legekontor i forrige uke... Tror det var en mening bak hennes info om deg...og meningen jeg skal til deg da du stadig dukker opp i mitt hode....

Del denne siden